Google Groups
Gabung Milist Techno-OS
Email:
Visit this group

Articles

Install inkscape di slackware 13.0

Screenshot

Penejelasan singkat untuk inkscape dluw ya, inkscape adalah sebuah program desain gratis berbasis open source untuk menggambar vektor, lebih lengkapnya dapat dilihat di wikinya : http://id.wikipedia.org/wiki/Inkscape. Jika diwindows yaitu biasanya orang menggunakan CorelDraw. Inkscape ini biasanya sudah ada default apabila install Gnome, tetapi pada slackware 13.0 menggunakan desktop KDE sebagai defaultnya, maka untuk menginstall inkscape lumayan banyak depedence yang dibutuhkan.
Read more »

PostgreSQL 8.3.5 di slackware 12.2

Screenshot

Pada tutorial kali ini saya mencoba instalasi PostgreSQL di slackware 12.2 dan mengunakan file yang berbentuk tar.gz bukan file (.tgz). Tapi tak apalah yang paling terpenting database potgresql-nya berjalan mulus. Sebelumnya Anda dapat mengunduh software PostgreSQL versi terbaru disini


Read more »

Install Webmin 1.430 di Slackware 12.1

Screenshot

Ini instalasi yang saya lakukan di Slackware 12.1, sebenarnya saya sedang mencoba untuk Membangun File server dan PDC (Primary Domain Controller) menggunakan samba. terbentur dengan pemahaman saya yang belum pernah mengubah file smb.conf, maka saya putuskan untuk menginstall Webmin. Pengalaman saya ketika mengubah file smb.conf ketika dilakukan mengecekan dengan perintah #testparm atas hasil konfigurasinya. Ada aja kesalahan yang saya perbuat. Dengan webmin kita tinggal memasukan isi konfigurasi samba yang akan di rubah.


Read more »

Install Dynamips Bikin Slackware jadi Cisco 7200

Screenshot

Dynamips adalah emulator yang dapat mengemulasikan berbagai router Cisco 1700, 2600, 3600, 3700, dan 7200. Pada tutorial kali ini router Cisco yang kita gunakan adalah 7200. Berbeda dengan emulator lain seperti Boson Netsim, dynamips benar-benar mirip dengan router cisco sebenarnya karena dynampis dapat mengemulasikan router cisco lengkap dengan IOS-nya sekaligus. Tulisan ini akan membahas instalasi dynamips pada Slackware 12.2. Dalam menggunakan dynamips Anda juga harus menginstall dynagen. Dynagen adalah front-end untuk dynamips yang berfungsi untuk menyederhanakan konfigurasi dynamips.
Read more »

Canon PIXMA IP1200 di Slackware 12.2

Screenshot

Berjam-jam Coba konfigurasi Canon PIXMA IP1200 di Slackware 12.2 engga bisa2 juga kaga tau knapa.., Sudah pake SAMBA untuk share printer lewat windos yang ada di VirtulBox, tetep aja ga bisa..Huuh.. Niatnya sih yang penting saya bisa nge-print, terserah bagaimana caranya…Saya coba cerita masa lalu mengenai install canon PIXMA IP1200 di Ubuntu 7.04 yang waktu itu bisa digunakan, tapi ada kekurangannya yaitu saya ga bisa cetak ukuran kertas legal. Untung aja di Komputer masih pake dua Sistem Operasi windos sama UBUNTU 7.04, ya kalo mau nge-print langsung ke windos…Hehe.. tapi sekarang harus single OS dan kaga ketemu lagi yang namanya window di PC..Hehe..Bye..Bye.., Coba tanya-tanya ke mbah gugel.. semenjak Ubuntu 7.04 Driver Canon PIXMA IP1200 masih tetep pake yang IP2200, katanya sih satu-satunya Driver untuk linux yang suport IP1200..mau ga mau cari itu Driver..eh malah dapet di alamat  ini eh teryata formatnya RPM… Hehe.. TGZ-nya mana ya?? trus kita ektrak deh tuh filenya tar.gz-nya dengan perintah:


Read more »

Page 2 of 5«12345»

Planet Slackware


It would be another interesting development cycle for next Slackware release and hoping that -current cycle start soon.
'>Willy Sudiarto Raharjo: OpenSSH Rebuilt and New Activities on Current
  • Willy Sudiarto Raharjo: Two Security Updates: libyaml and PHP

  • At night just before midnight, i posted this on
    my G+ account and asked whether it should be added to MSB repository or not and the responses were mostly positive about it. I finally decided to put it on my MSB repository, BUT not in base nor extra directory, but in testing.

    There are two reasons:
    • They are in a very active development and changes occurs everyday (which is a good sign for users), but they don't have a released tarballs which is a bad situation for packages, since typically we based our script to a certain released version (eg. 1.0). While it's easy to set up a SlackBuild script which download them from GIT (which i made actually), it may end up differently from one to another since they may pull a different revision.
    • Not everyone need another fancy new icon-themes for their desktop. They like what MATE has offered them, so i'm not forcing people to download and install this package if they don't need or don't like it. 
    Adding it to testing means i don't need to build the packages as well, as we only build binaries from base and extra directory. For those who wanted to try it, grab the newly added SlackBuild script under testing directory of MSB repository (master branch), run it as root, and install them.

    Please remember that the base numix-icon-theme should be installed first before you build the rest two themes.

    Here are some screenshots i have taken using Numix Icon Theme Circle on top of MATE and also Cinnamon desktop


    '>Willy Sudiarto Raharjo: Numix Icon Theme Added to MSB Repository

  • Besides new apps, there are also new dependencies introduced in this release and they are: eigen3, qt-gstreamer and xapian-core. They are placed on deps/ directory.

    Eric Hameleers has
    published his KDE packages on his KTown repository under current directory (yes, you read it well, CURRENT). He is aiming to build KDE 4.13.x for Slackware-Current users and for now, there are no guarantee that it will work with Slackware 14.1 (although at this moment, we can say that current hasn't changed much from stable besides security updates).

    You can grab the packages from mirror sites below:
    Eric is also planning to release the next iteration of KDE 4.12.5, which is believed to be the last release of KDE 4.12.x branch in the next two weeks. The packages will be placed on 14.1 directory on his KTown repository so if you used slackpkg+ and have his KTown configured, you will see them next time you run slackpkg update; slackpkg upgrade-all. Don't forget to run slackpkg install-new to install new packages introduced in KDE 4.12.'>Willy Sudiarto Raharjo: KDE 4.13.0 Released
  • CSB (Cinnamon SlackBuilds) project (at least, not in master branch). The reason is simple. It required newer GTK+3 (minimum 3.10) which is not yet available on Slackware 14.1. As my policy for CSB is only supporting an official release (14.1 for now), i will base everything with what's available in 14.1.

    Worry not for those who are adventorous enough to upgrade their machines to the latest GTK+3, since i have created 2.2.0 branch which consists of new Cinnamon updates to bring 2.2.0 to live. Unfortunately, while most of the packages can be built without the new GTK+3, Cinnamon, nemo, and muffin can't be built without it, so i couldn't really test the scripts as of now. However, i have tested the others and it seems to work with the current libraries available on 14.1. Even so, i'm not risking by partially upgrading Cinnamon's component, so for now, i will stick with Cinnamon 2.0.x for Slackware 14.1.
      '>Willy Sudiarto Raharjo: Cinnamon 2.2 Released
    • Lain-lain

      Copyright © 2010 Techno-OS

      Powered By T'Lab